kuzco handsome

Momenten voordat mijn wekker op het punt  stond af te gaan,  knuffelde Kuzco zijn hoofd tegen de mijne. Ik duwde mijn neus naar de zijkant van zijn hoofd, recht tussen zijn oog en flapoor in. Ik voelde de kleine haartjes van zijn hoofd ruimte maken voor mijn neus, en ik ademde diep in. Ik rook zijn vacht, zacht en zoet van het baby haarwater waar ik hem altijd mee besprenkel. Ik voel mezelf ronddraaien met Kuzco in mijn arm. We zijn aan het dansen. En ook al voel ik mijn mond lachen, en ik hard op lach, zijn snuitje kus, doet mijn lichaam zo hard pijn.

Ik opende mijn ogen, omdat de pijn ondraaglijk was. Ik voelde mijn haar aan de zijkant van mijn gezicht plakken. Mijn kussen was helemaal nat, en mijn ogen ook. Toen realiseerde ik me de koude en bittere waarheid. Kuzco, mijn baby, mijn muze, mijn alles, was weg.

kuzco hug

 

Het gebeurde allemaal ongeveer drie weken geleden. Ik ging naar de dierenarts met Kuzco, want sinds een paar weken, werd hij steeds magerder, ook al verhoogde ik de hoeveelheid brokjes en snoepjes bijna dagelijks. De dierenarts onderzocht hem, deed een bloedonderzoek en nam een urinemonster. Een paar uur later belde hij me terug met de resultaten, en ze waren slecht. Heel slecht. Zijn lever werkte slecht, zijn hemoglobine niveaus waren erg laag, en nog zoveel meer mis in zijn lichaam. Zijn gewichtsverlies was te wijten aan ernstige spiervermindering. Het enige wat we konden doen, was een internist bezoeken in een dierenziekenhuis om nog wat tests te doen, en hopelijk dat zij dan iets konden verzinnen om Kuzco te helpen beter te worden. Ik belde meteen het dierenziekenhuis om een afspraak te maken. De enige beschikbare datum was drie weken later. Ik heb andere ziekenhuizen gebeld voor elk moment eerder. Maar vanwege de Covid-19, kreeg ik te horen dat ik al moest blij zijn dat we zelfs geholpen werden. Er was niets anders te doen dan de drie weken af te wachten.

Vier dagen voor onze afspraak werd Kuzco’s gezondheid ineens slechter. Zozeer zelfs, dat op de avond ervoor, hij instortte terwijl hij zijn plasje deed op zijn laatste wandeling voor de dag. Ik was zo geschokt, dat ik zijn naam schreeuwde. Toen hij niet reageerde, tilde ik hem op, maar zijn hoofd hing naar slap naar beneden. Mijn lichaam trilde als een rietje, en ik begon waanzinnig te huilen. Ik kon mijn stem niet eens inhouden tijdens het huilen. Ik schreeuwde tussen het snikken en huilen zoals die mediterraanse vrouwen vaak doen, wat ik haat. Gewoon stil huilen, met af en toe je snottebel ophalen. Maar dat is al het lawaai dat je moet maken tijdens het huilen. Ik heb nog nooit begrepen  waarom ze zo luid moeten doen. Maar nu kon het me niet schelen. Nadat ik zijn naam weer zei, tilde hij zijn hoofd op en keek me met zulke trieste ogen aan. Ik droeg hem naar huis, en het werd heel duidelijk vanaf dat moment; Dit eindigt niet goed.

kuzco and best friend

 

De volgende dag, nadat ik de dierenarts belde, stopte ik alles in mijn tas wat ik mee moest nemen, en stapte in de auto met Ramon, Malha en Kuzco. We besloten dat zijn allerbeste vriend, zijn knuffeldier, Jaap het schaap, Kuzco op zijn laatste grote reis moest vergezellen. Jaap heeft elk avontuur, en elke emotionele toestand met Kuzco beleefd vanaf toen hij nog maar een kleine puppy was. Dus het was alleen maar passend dat Jaap bij Kuzco moest blijven om op zijn hoede te zijn als Kuzzie bang wordt, en hem gezelschap te houden.

kuzco birthday

 

We gingen naar mijn zus en haar kinderen, mijn ouders, en Ramon zijn moeder. We wilden dat ze de kans hadden op een laatste grote knuffel met onze kleine jongen, en hem overladen met kusjes vanuit de kofferbak van de auto, terwijl we wegliepen om ze de ruimte te geven om afscheid te nemen, vanwege de covid-19. Het is raar om elkaar niet te kunnen knuffelen, net als je het het hardst nodig hebt. Maar we waren blij, dat we in ieder geval de kans hadden om dit te doen.

Slechts enkele minuten voor de meest gevreesde tijd van onze leven, ging ik uit de auto om wat vis te kopen in de haven. Ik had echt een broertje dood om te koken. Ik zette Kuzco op Ramon zijn schoot, zodat Ramon een beetje quality time kon hebben. Het was de beste tijd, van de slechtste tijd. Kuzco genoot van de warmte van de zon, en Ramon zijn armen die hem stevig vasthield. Hij was zo ontspannen, zich veilig voelend in Ramon zijn armen en houd mij ondertussen in zijn ogen, om te weten dat ik zal terugkeren met iets lekkers. Ik stapte terug in de auto, nam Kuzco weer op schoot, en we reden onze langst durende korte rit naar de dierenarts.

kuzco sunbathing

En toen voelde de zon als zwaarden die door ons hart sneden.

Kuzco wankelde naar me toe nadat de dierenarts hem zijn eerste prik gaf. Ik zat op de grond met mijn benen gekruist en Jaap al op mijn linkerbeen. Hij stapte op mijn benen om op zijn favoriete plek te liggen. Hij verloor zijn evenwicht en ik pakte zijn lichaampje op om hem in zijn gebruikelijke positie te brengen. En daar stierf hij. Mijn baby, mijn muze, mijn alles, stierf in mijn schoot. Malha waste zijn gezicht terwijl hij nog ademde, maar toen hij stopte, snoof ze aan zijn neus en liep weg. Ik moest zijn kleine fragiele levenloze lichaam op tafel leggen. Ik zorgde ervoor dat hij comfortabel lag met Jaap strak tegen zijn borst, en zijn rechterpoot over zijn knuffel dier, dat zijn beste vriend was sinds hij acht weken oud was.

kuzco puppy

Nog een laatste kus.

Nee, nog een….

Kuzco partyhat

Ik moet mijn ogen sluiten en ze hard dicht drukken, om weg te lopen van mijn baby.

Zorg goed voor mijn baby, Jaap.

Tot ziens mijn kleine prins.

kuzco fancy dog