Gedurende zes maanden lang was de woonkamer een  lege  ruimte, een persoonlijke balzaal.

emty room

Uiteraard was al het houtwerk  en  de  muren al geschilderd,  en de gordijnen van de vorige bewoners had ik omgenaaid naar vouwgordijnen.

roman blinds

Je kreeg hierdoor al een aardige indruk op hoe het zou gaan worden. Blij  en  uitnodigend. Deze  twee  woorden  waren  belangrijk  voor  mij,  en  wat  ik wilde  creëren. Door  het  hele  huis, maar  vooral  de  woonkamer. In tegenstelling tot ons  oude  huis,  waar  ik  speelde  met  licht  en  kleur om de woonkamer ruimtelijk te doen ogen, ondanks de hoeveelheid spullen die er in stond, wilde  ik slechts  één  kleur  gebruiken in onze nieuwe woonkamer. En ik wilde geel. Maar  geen helder, in  je gezicht soort van  geel. Ik  wilde  een vuile kleur geel. Met een tint groen en druppel zwart om er  een  geel van te  maken  dat een beetje verlegen was. Zo een die  op een  bankje zit  tijdens  een schooldans, en zich gedraagt als een  muurbloempje, maar in  werkelijkheid de ster van de avond is.  Dat  soort  geel..

colour cart

Zowel Ramon als de  verfmixer-man  waren  geschokt  toen  hij  de deksel van  de  latex emmer omhoog trok om ons de opgegeven kleur te  laten zien.  Het was  precies  wat ik in gedachten had. “En  u   gebruikt  deze  kleur in  de  woonkamer?” Vroeg de  verfmixer-man vol ongeloof. “Weet u  het zeker?”

Ramon controleerde  mijn  gezichtsuitdrukking om te  zien  of  ik  echt  zo enthousiast was  over  de  kleur. “Yep” , antwoorden  we simultaan, en  Ramon  vervolgde: “Ze is huisschilder van beroep. Als  er iemand  is  met  een  gevoel voor kleur,  dan is zij het  wel.” Ik glimlachte naar hem  en  gaf  hem een kus.

malha

Ik wilde dat  het  trappenhuis  zou opvallen. Ik  stelde me  een  Art Deco behang voor,  die goed zou passen bij de gele kleur op de muren,  en  met  een  grafisch  ontwerp  dat  zou overeenkomen met  mijn Art Deco element dat ik had  geschilderd  boven  de  schuifdeuren.

sliding doors

Het behang dat ik vond, was  waaaaaay  boven  budget. En  het  zou eeuwig  duren om het  geld  dat nodig was bij elkaar te sparen, zoals Ramon lief voorstelde als ik het echt zo graag zou willen hebben.  Want  als  het aan Ramon lag…. “Geen haar op mijn hoofd die ook maar enigszins er aan denkt  zoveel  geld  te betalen voor  behang. Kan  me niet  schelen dat het  handgemaakt  is met rijk  gepigmenteerde  verf inplaats  van  inkt. Zijn ze nou helemaal van de pot geruk?” Ik pruilde mijn mond. Ik  zou  het  geld  hebben  gespaard als  ik  slechts  twee  rollen nodig had gehad. Maar ik  had  er meer  dan  twee nodig…. veel meer.  Ik  zocht naar alternatieven, maar  vond  niets  dat  er zelfs maar een beetje op leek. Het enige wat restte was dus om het  Art Deco patroon zelf te schilderen. Wat ik dus maar ging doen…

art deco

We kochten  een  eiken vloer tweedehands. Vervolgens  moesten we elke plank door de schaaf machine  halen om de oude laklaag te verwijderen,   en  daarna grondig te schuren.

wood working

Toen  we  op het punt  stonden om  de  eikenvloer te leggen, ontdekten we dat we lang niet zoveel  hout hadden als   gezegd, toen  we het kochten.

oak floor

We moesten een oplossing  vinden om de  eikenvloer aan te vullen  met  een ander  soort  hout.  Ramon had een  geweldig  idee,

wood

en  toen  we  onze  hoofden bij elkaar staken,  werd het  zelfs  de  meest  prachtige oplossing ooit.

wooden floor

Het  zou nooit zo’n exclusieve vloer zijn  geworden als dat hij nu is,  als we genoeg  hout  hadden  zoals  beloofd..  Dus zowaar dankbaar voor oneerlijke  mensen..

wooden floor

Ik liet  Ramon  een aantal  ontwerpen  zien voor  een tv-muur/meubel. Hij maakte een  tekening  met  de  juiste maten voor waar het zou moeten komen,  en  hij  bouwde  precies  wat ik in gedachten had.

tv cabinet

We zijn  zo’n   dynamisch  duo.

tv element

Hij zette de  boekenkast  weer  in elkaar,  en maakte het stuk  muur dat er tussen zat,  een deel van  de boekenkast.

library

Dat extra stukje boekenkast is een plek  waar ik kunstwerken die ik  krijg  van  kinderen, kan exposeren.

library

Mijn bureau is  ook  gekocht  bij  een  tweedehands winkel. Zwaar  beschadigd,  dus met wat afdingen was hij spotgoedkoop. Ik  schilderde  het,  en  versierde  een Alice in Wonderland op het deurtje.

desk

De schouw  voor  onze  “openhaard” was  weer gerepareerd, want  het  was  beschadigd  toen  we  het  uit  ons  oude huis sloopten.  Het was een project dat ik  ooit begon,   omdat  ik  zou gaan  studeren  voor  Meesterschilder.  Ik  gebruikte  een  marmer techniek. Helaas heb ik nooit de kans gekregen om de opleiding af te ronden, omdat ik toen ziek werd. We  wilden de schouw niet achterlaten in ons oude huis,  dus we gaven  het  een  mooie  plek  in  ons nieuwe huis.

fireplace

Samen  met  een familie erfstuk van vrienden  van  ons,  die  ik  gerestaureerd en gedecoreerd heb,

cabinet

is het uitgegroeid tot een  knusse  plek om te  zitten,  waar  we  kunnen  genieten  van  een  glas whisky  en luisteren  naar  vintage lp’s met klassieke  muziek.

cozy

Ik hou gewoon  van  hoe  alles op zijn plaats is. Alles  past  omdat het op maat  gemaakt is.  En  elk  meubelstuk dat we al hadden, komt nu eindelijk goed zijn recht, alsof we het altijd al de bedoeling was voor dit huis.

living room